/// Savjeti

/// ŠTO JE "UBILO" MOJU SOLARNU BATERIJU?


Baterija se može "ubiti" na više načina. Uz poznate uzroke (mehanička oštećenja, trajno punjenje previsokim naponom ili dugotrajno držanje na preniskom naponu i sl.), postoje dva manje poznata faktora koji djeluju podmuklo i sa zadrškom, ali jednako učinkovito: prvi je proces koji nazivamo Sulfatizacija, a drugi Temperatura, najčešći su uzrok drastičnog skraćenja životnog vijeka ili čak uništenja solarnih baterija.

a) Zašto jeftina "auto-baterija" traje dulje od skupe "solarne"?

Baterija u automobilu služi samo za start. Odmah nakon starta baterija se dopuni. Auto baterija je tijekom cijelog životnog vijeka uglavnom potpuno napunjena, a iznimno rijetko izlaže se dubokom pražnjenju. Ovakav režim rada iznimno je povoljan za bateriju.

Solarna baterija spojena sa solarnim panelima se svakodnevno manje ili više prazni i puni. Nisu rijetki višednevni periodi pražnjenja. Zbog toga je potreban relativno veliki kapacitet solarne baterije i zato solarni sustav ne može za 1 dan napuniti ispražnjenu solarnu bateriju. Zbog ovakvog cikličkog režima rada, solarnoj bateriji stalno prijeti opasnost od Sulfatizacije.

b) Sulfatizacija - glavni "ubojica" solarnih baterija.

Tijekom pražnjenja svake olovne baterije (GEL ili AGM hermetičke, te s tekućim elektrolitom) na pločama baterije taloži se materijal (olovni sulfat). Ako nakon pražnjenja ubrzo nastupi punjenje, taj se materijal se razgradi. Međutim ako se baterija ostavi nenapunjena, sulfat ostaje na pločama i s vremenom očvrsne (kristalizira). Nakon nekog vremena više neće biti moguće razgraditi sulfat punjenjem baterije i baterija će nepovratno izgubiti dio kapaciteta i na kraju propasti. Sulfatizirana baterija ne podliježe jamstvu!

c) Temperatura

Povišena temperatura skraćuje životni vijek svake baterije. Hermetičke GEL i AGM baterije ekstremno su osjetljive na povišenu temperaturu (npr. profesionalna GEL baterija koja će pri 20 stC trajati 12 god, pri 30 stC trajat će samo 6 god. dok će pri 40 stC trajati samo 3 god.). Pri određenoj temperaturi ispod 0 stC (zavisno o ispražnjenosti) dolazi do smrzavanja i time uništenja baterije.

d) Rješenje - potpuno nova Olovo-Kristal tehnologija olovnih baterija

Razvijena je Olovo-Kristal tehnologija cikličkih hermetičkih olovnih baterija koje su:

  • posebno otporne na pojavu sulfatizacije i vrlo duboka pražnjenja,
  • odlično podnose ekstremno visoke i niske temperature,
  • traju najmanje dva puta dulje od odstalih olovnih baterija,
  • iznimno isplative: cijena ovih baterija malo je viša od cijene standardnih cikličkih gel baterija.


Copyright 2019 Veneko d.o.o.